Kill Vilks!

Det ligger till på detta viset, att en konstnär vid namn Lars Vilks fick för sig att göra en karikatyr av profeten Mohammed, i form av en rondellhund.

Vi kan tycka att det är himla kul, smart, rebelliskt, kulturellt eller ja, vad som helst. Muslimer, som jag har förstått det, tycker inte det. De får inte avbilda sin profet. (Men att döpa sina barn efter honom går jättebra, Mohammed heter ju väldigt många, till skillnad från oss kristna som aldrig skulle drömma om att döpa våra söner till Gud, Jesus eller helig Ande. Jo, i Spanien kan man heta Jesus. Och ja, det fanns en kille i de tidiga Robinssonavsnitten som hette Jesus Persson, men annars... ni fattar.)

Nu gjorde Vilks en rondellhund av Mohammed, och hundar ses dessutom som ett orent djur i den delen av världen. Ingen bra match om man säger så. Vilks ber om stryk, särskilt efter alla turer kring danska tidningar och karikatyrer. Han kunde ha listat ut med arslet och en krita att det skulle bli liv i luckan.

Och liv i luckan är just vad det blev, Al Qaida gick ut med en belöning på 100.000 dollar till den som dödar Vilks. Och en dam i USA, Jihad Jane, som hon kallar sig, samordnar efter bästa förmåga ett gäng som vill döda den stackars skånska konstnären. Jihad Jane är förövrigt ett väldigt roligt namn. Lite som G.I Jane, den där apdåliga filmen där Demi Moore spelar en militärbrud som kämpar arslet av sig för att bli rättvist behandlad i marinkåren.

Detta har inget med religion att göra. Hade inte Vilks gjort en rondellhund med Mohammedhuvud så hade de hittat nån annan att döda. Det här är sjuka människor som vill se blod flyta. Jag tror det är kicken av att planera skiten de går i gång på, precis som gamla kåkfarar-rånare som nostalgiskt minns hur skönt det pirrade i magen när de sprang från banken med sportbagen full av kosing. 

Jag tror att de flesta muslimer med alla indianer i kanoten ogillar detta. De tycker att det var dumt gjort att larva sig med deras profet, men att han inte gjort sig sig förtjänt till döden.

Jag vill tro att de flesta inser att religion är till för att få människor att må bra, oavsett vilken tro man tillhör.

Om vi kan flyga till månen, operera isär siamesiska tvillingar (jättekomplicerat, jag har sett en dokumentär om det) och prata med varandra över Skype, så ska det väl inte vara så svårt att låta var och en tro på sitt, och respektera det?
Kommentarer

fröken Elin:

Så rätt så. Det är människor som skapar konflikter, inte religionerna. Men människor kan använda religionen i eget syfte och då missbruka den. Då gäller det att inse att det är männsikan som står bakom.

Sen kan man ju undra över allt som hävdas vara konst. I vår tid är det ju inte direkt de med den stora talangen som får förtjänad uppmärksamhet, utan de som väcker störts anstöt. Det tycker jag är trist. Riktigt dumt.

Undra vad denna "stil" inom konsten (Muhammedhundar, nedklottrade tågvagnar, fejkade psykoser, sexnoveller på förskolor mm) kommer att kallas om 100 år? Exibitionismen? Andra förslag?

2010-03-10 @ 19:53:06
marcela:

Många kloka ord från en alltid lika klok kvinna!

2010-03-10 @ 20:51:54
Fiffi:

Kill Vilks och Jihad Jane skulle kunna vara karaktärer i Nakna pistolen 44.

2010-03-10 @ 23:02:00
Marie:

Kloka Fru Furman har gjort det igen

2010-03-11 @ 11:11:34
Äjj-Käjj:

Ja, det där var värt att ta i fetstil minsann!

2010-03-11 @ 22:25:59
Anonym:

Du är söt när du är arg.. ;-)

2010-03-12 @ 01:38:49
furman:

Å herregud, kan ni SE mig när jag skriver inlägg?!? Var då?

2010-03-12 @ 10:45:31

Kommentera inlägget här:

Hörrni, skriv något klokt!


Namn:
Kryssa i här så kommer jag ihåg dig. Tror jag.

Mailadress: (publiceras inte)


URL/Bloggadress:


Ibland kan tekniska omständigheter hos Blogg.se göra att din kommentar inte publiceras förrän efter några minuter, bara så du vet.