...Ni missade väl inte!?!?
Om ni missade min dotters solo-vers på julbönen från vår bykyrka tycker jag att ni ska se detta nu! Hon sjunger nämligen som ingeeeen annan, min duktiga unge! (I kören står även barn nr 2 icke att förglömma...)

Utmaning från Ting
Alla svar ska börja på ens namns första bokstav. Fruktansvärt skoj. Jorå jag lovar.

1. Vad heter du: Linda
2. Ett ord på fyra bokstäver: Löka
3. Flicknamn: Limona (om man kommer från Italien och ens föräldrar gillar citroner)
4. Pojknamn: Lukas
5. Yrke: Libanesrestaurangservitris
6. Färg: Lila
7. Klädesplagg: Lösbrösthållare
8. Mat: Löksoppa
9. Sak i badrummet: Libresse
10. Plats/stad: Linkööööping
11. En orsak att vara sen: Lös avföring
12. Något man skriker: Lampa! (om man är typ 1 år)
13. Film: Läpp fångarna lopp det är vår! (om man läspar kanske?)
14: Något man dricker: Lingondricka
15. Band: Linkin Park
16. Djur: Leguan
17. Gatunamn: Lösöresgatan (vet inte om det finns, men det borde?)
18. Bil: Lamborgini
19. Sång: Lunka på (Ting den här utmaningen suger)

Jag utmanar ingen på det här. Däremot skickar jag en våt puss till Ting för att hon gav mig lite att skriva i bloggen. Nu MÅSTE jag packa för vi åker till Budapest imorgon och jag har typ bara lagt ner två par strumpor i väskan.

God jul!

Dan före dan


Och vi känner julefrid. Japp. Matilda har dammsugit hela huset på ett barns vis och det duger gott. Vi får bl a. en labrador som julgäst och varför putsa som en tok då? Köttbullarna är nu färdiga och nu tänker jag faktiskt bara ha det bra.

Ända tills jag kommer på allt som jag för tillfället glömt.

Ett litet tips till imorgon är att ni kollar på julbönen 17.30 (kanal 1 el. 2 - det märks) från vår kyrka som tydligen börjar med dotterns solovers!

Stress till jul? Äh!

Är det någon som stressar inför jul?

Hoppas inte, för det är så jäkla onödigt. Jag är cool. Jag är lugn. Jag har framförallt gäster som också hjälper till genom att ta med sig mat. Själv har jag skinkan och köttbullarna kvar, men hey, det är ju ingen match!

Något jag dock borde(?) är att ringa min förbannade (ja faktiskt) mamma och fråga om hon vill komma. Vi har inte pratat sedan första advent eftersom hon tydligen blivit senil och påstår att hon inte blev bjuden förra julen fast hon i själva verket ringde två dagar innan och sa att hon ville stanna hemma.

Kollisionen var ett faktum. Klart jag blev förbannad och arg. Hon blev inte bjuden.... Sanningen var den att hon blev bjuden till både mig och hem till syrran och det blev för mycket för henne. Alltså stannade hon hemma i sin bruna manchesterfåtölj. Ett enklare val.

Det är märkligt, att fast man har en mamma som mest ger en dåligt samvete, skit och taskiga kommentarer, så bryr man sig.

Rent rationellt borde det ju vara easy-peesy-japanese att bara be henne fara och inte bry sig nåt mer. Jag trivs ju bäst när vi inte ses, när jag slipper hennes alldeles perfekta sylvassa små taggar som hon gillar att sticka upp i arslet på mig varje gång jag anstränger mig. Ingen kan såra och reta upp som hon. Så är det ju.

Som till julen som vi nu står inför: Varje år barnen får för mycket julklappar gnälls det (dessutom på gnällbältes-katrineholmska, ni kan ju bara föreställa er ...... för att när hon var barn fick man en handgjord grej i trä som hennes norrländska minkuppfödare till farsa snickrat). Något annat som måste gnatas över är den alldeles för stora mängden sillsorter på julbordet. Eller ångestgnöl över hennes klädsel i telefon flera dagar innan, gärna lite påståenden om att hon kanske borde vara hemma istället så att jag som dotter måste krusa som vore hon Kristus själv.

Ändå sitter man och tänker på henne. Har hon köpt skinka? Har hon något att äta i kylen överhuvudtaget? Lever hon? Tja, jag vet inte.... Och jag vet inte heller hur jag ska handskas med någon som mest tar energi utan att ge något tillbaks. Vi får se vad jag kommer fram till.
Levande julkrubba
Ikväll har många som bor här på slätten varit på levande julkrubba i kyrkan. Det var den 17:e i raden och som vanligt fanns där änglar, en Josef, en Maria (som kommer in på en häst), en liten Jesus, en stjärnbärare, tre vise män, några får och fåraherdar, rikligt med hö och så en vallhund såklart!

Allt sker under totalt okontrollerade former, och allt som oftast är det ett ljuvligt kaos. Roligast är ju förstås när djuren uträttar sina behov utan en tanke på att de befinner sig i Herrens boning, och i år pissade ett av fåren rikligt där framme. Det var kvällens höjdpunkt om jag själv får säga't!


Vi har packat ner Roger
Vi har rensat på ungarnas rum i helgen. Saker de inte leker med längre skulle packas ner i lådor och en del ska med till min kusins flicka i Ungern. Men den här sparar vi såklart!
Det är ju bonden Roger!

Slutligen ska jag bara skryta lite över mitt intelligenta barn:


Ser ni?!? Det står AGATON (typ).

Möte för ingenting.
Klimatmötet i Köpenhamn gick det åt skogen med.

Här har folk jobbat inför det här mötet i flera år för att världens alla länder ska komma fram till nåt vettigt. Bara att tänka på hur mycket det måste ha kostat att arrangera det och så blir det liksom inte ens pannkaka av det, snarare en halv sönderbränd plätt, en sån där som man inte vet om man ska spara på tallriken eller hiva i slasken på en gång.

Obama kommer med sitt plan sista minuten och dillar om att det var ett bra möte. I själva verket händer inte ett skit eftersom USA inte tänker göra nåt om inte Kina gör det. - Och Kina vill smita undan alla krav och skyldigheter så då tänker USA också göra det. Det är som två snorungar i sandlådan. 

Jag skulle vilja skära bort USA Kina och alla andra länder som inte vill göra nåt vettigt för miljön, stoppa in dem i ett rymdskepp och skjutsa bort dem till en egen planet. Där kan de bo och fortsätta att inte göra ett skit för miljön.


Den goda och tålmodiga Mamman (och pappan) del 4 årgång 2.

Se, och tappa andan!Mannen har skött symaskinen och jag har tråcklat, målat och finlirat.

 

Säg är vi inte fantastiska?!?


Ingen sten? Va fan säger du?!?
Idag var det dags att åka till sjukhuset för att med ultraljud konstatera att det är gallsten jag har. Eftersom min läkare på vårdcentralen motvilligt skickade remiss och hånande sa "du verkar ha läst direkt ur läkarboken" var jag riktigt revanschsugen. Min läkare skulle få tillbaks ett remissvar med inte bara gallsten utan gallberg fanemej!!!!

Ultraljudsdoktorn trycker sin grej hårt mot gallområdet och jag tänker mig att han kommer baxna framför sin skärm. Denna dag, den 15:e december år 2009 kommer han att mötas av de största stenarna i hans läkarkarriär. Revenge vårdcentralsdoktorn, Reeeeveeenge!!!!!!

-Ser du några stenar?!? Sällan har jag varit så förväntansfull, äntligen ska jag få ett ordentligt svar på mina smärtor sedan 8 år!
-Nej. Du får vänta lite.
..... ....... ....
-Nu då, har du sett några nu?
-Neej, du har inte mer sten än någon annan. Det kan inte vara det dina magsmärtor beror på.
-Nej men va faan, titta en gång till! Det MÅSTE va gallsten!!!!
-Nej, här finns inget, men du vet, dina problem kan bero på tusen olika saker som jag inte kan se med ultraljud.
-Du menar att jag måste gå tillbaks till min doktor på ruta ett och fortsätta leta efter felet?
-Ja.
-Du menar att det tom. kan bli tal om den där gastroskopin som jag så länge lyckats parera?
-Ja.
-Men du snälla, kom igen, har du verkligen kollat överallt?!?

Läkaren svarar inte. Han tycker att han varit tydlig nog. Plötsligt skönjer jag en slags stroppighet hos gubben.

Jaha så här står jag nu. Och trots att ultraljudsläkarens fru var diakon (nästan kollega liksom) så vägrade han kolla efter sten en tredje gång. Jag är gallstenslös. Nu återstår bråck i typ övre magmunnen?
Något som nästan är lika jobbigt som en magont-attack på 12 timmar är att gå tillbaks till min läkare med svansen mellan benen. Det pågår en liten maktkamp mellan oss om ni inte redan förstått det.Facebook-applikationer.
Jag gör inte annat än blockerar inbjudningar till märkliga applikationer på Facebook. "Santas sexy elfs", "Heart-invitations", "Farmville" (hur sjukt är det inte att som vuxen sitta med en påhittad ladugård och samla poäng för att man typ skördat majs?!?), "How well do you know your friends" och allt vad det heter. Jag blir snart tokig på allt skit jag får inbjudningar till.


Låt mig vara - jag är med på Facebook enbart för att kolla in vad alla gör, vem som är sjuk, vem som är på jobbet, vem som är bakis eller vilka som tyckte att Calle skulle ha vunnit Idol.


Särskilt märkligt är det med de som tror att de motarbetar barnporr genom att gå med i gruppen "vi som är emot barnporr" eller "gruppen mot bröstcancer". Vad tror de ska hända när de gått med? I Ödeshög har det varit populärt med "vi som stöder Klas Ingessons kamp mot cancern", mitt tips är att hellre baka en påse bullar och hänga på hans dörr, eller att ringa honom och säga "jag tänker på dej". DET gör mer nytta, jag lovar!

Imorgon ska jag starta en grupp som heter "vi som bott där Vätternrundan går förbi, och som således smugit in i tältet och spottat i blåbärsoppan."  Jag ska inbjuda samtliga vänner till den minst tre gånger om dagen.

Ni ska minsann få känna på att vara inbjudna.


I mitt förra liv........

När jag gick i gymnasiet hade jag en allvarlig Irlandsperiod.

Jag sög i mig allt som hade med landet att göra. Fast jag avskydde öl drack jag hungrigt stora klunkar Guiness med tjockt skum enbart för det kom från det Förlovade Landet. Jag lyssnade nästan uteslutande på irlänsk folkmusik och nynnade med inlevelse och glansiga ögon till "Carron Lough Bay".

Jag skulle ta jobb på en pub där efter skolan och hitta mig själv bland de andra rödhåriga. Jag var säker på att jag varit född där i livet innan detta. Jag slukade alla rapporter om hur det gick med IRA och konflikterna, hurrade över vapenvilor likt ett barn på julafton. Allt som hade med Irland att göra slukade jag helt enkelt.

Allt mynnade ut i någon slags likgiltighet när jag till slut åkte på den värsta matförgiftningen alla kategorier efter en Guiness och en räk/musselcoctail i staden Györ i Ungern som ligger så långt från havet och skaldjur man kan komma. Men iallafall, jag trodde verkligen att jag levt mitt tidigare liv på Irland.

Mannen har varken då eller nu haft såna föreställningar. - Men jag undrar om han inte varit barnarbetare på en fabrik i Bangladesh i sitt förra liv.


Här har han plockat ut alla dubb ur däcken med en liiiten liiten mejsel, eftersom man inte får ha det när man åker genom Tyskland. (Och det måste man om man ska till Budapest om ni undrar.)


Den goda och tålmodiga Mamman (del 3 årgång 2)
Eftersom vi åker bort på juldagen och inte kommer hem förrän efter nyår så har vi redan införskaffat julgran, så vi hinner njuta av den ordentligt.

Detta året har min vilja segrat över barnens. Jag vill egentligen hellre säga list och idérikedom men skit samma. 

Granen innehåller på sin höjd fyra färger och det pynt (ca 250 andra saker i jordens samtliga färger) som jag inte godkände har de fått hänga i eget granris på sina rum. (Tack Marie för tipset!!!)
Vi i 5:an
Filippa har tillsammans med sin klass idag gått vidare till Vi i 5:an-turneringen i radio P4. Det var något jag själv dagdrömde om som barn (fast det var TV-versionen.)

Jag fantiserade om att sitta där i glasburen med två andra smartingar från min klass och JAG skulle svara rätt på allt. Den torra västgötske domaren skulle bli alldeles mållös av min enorma och aldrig sinande kunskap.

Nu blev det inte så, så istället får dottern leva ut mina drömmar. Om några år ska hon resa jorden runt och leva livet, eftersom jag själv valde att föda barn och typ dammsuga.

Japp så får det bli!


Detta tog sin lilla tid att göra, och jag råder ingen att prova. Det är sinnesjukt.

Julevangeliet anno 2009


Vid den tiden utfärdade folkhälsominister Maria Larsson en förordning om att hela landet skulle vaccineras. Det var den första massvaccineringen, och den hölls när Reinfeldt var ståthållare i Sverige. Alla gick då för att vaccinera sig, var och en till sin vårdcentral. Och Josef, som genom sin härkomst tillhörde Vårdval Stockholm, hade obegränsad valfrihet och begav sig från sin egen stadsdel upp till norrförort, till Filippas stad, Täby, för att vaccinera sig tillsammans med Maria, sin trolovade som väntade barn (och som därmed tillhörde en så kallad riskgrupp).

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att vaccineras, och hon tog sin spruta, den första dosen. Hon lindade sin arm och lade sig ner för att krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i väntrummet.

I samma trakt låg några astmatiker ute och vaktade sitt vaccin om natten. Då stod plötsligt en ängel från Vårdguiden framför dem och Landstingets hela härlighet lyste om den. De greps av stor förfäran, men ängeln sade till dem: Var inte rädda. Jag har bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en ny leverans Pandemrix anlänt åt er i detta land. Och plötsligt var där en stor himmelsk här som prisade Alliansen och tackade för att de var det utvalda folket.


 


Sanktaaaaaa Luciiiiiiiaaaaa
Jag skulle så gärna vilja skriva något klokt och bra, något vågat eller roligt. Men jag kan inte.

Hela huvet är fullt av lucialinnen, pepparkakshattar, Traderaauktioner med prisvärda julklappar, glitter, tärnljus och fikakorgar.

Jag hatar förresten lucia, mina ögon tåras inte ett enda dugg av "Natten går tunga fjät" och "Sanktaaaa Luciiiia" där barnen inte vet om det ska gå upp eller ner i melodin. Jag tycker inte att det är kul att sitta med fikakorg i en sal med andra föräldrar och ta suddiga kort på barn som inte kan stå stilla i sina bajsbruna pepparkaksdräkter. 

Det enda som är lite kul är tanken på Lucias röda band som är en symbol för att hon stack ut sina ögon och att det är blodet som rinner nerför särken. Lite skojig kuriosa sådär.


Usch jag är en hemsk människa. 

Och nej, det är varken ägglossning eller mens.
Jesusmusik som eh...typ rockar! *fnissar förtjust*

Min farmor....

Några dagar efter julafton åker vi till Budapest med tjejerna, min pappa och hans sambo Agnes. Det låter så mysko att skriva den snälla styvmamman nr 2 så jag hoppar över det, men ni fattar: Pappa är värsta Casanovan. (Han kommer att fräsa "va fan" när han läser det och det tycker jag känns lite kul.)

Vi ska fira nyår där och flickorna ska få träffa min farmor för första gången, hon blir 99 år i maj och vem vet hur länge till hon tänkt leva? (- inte så länge till om min stackars faster får välja, som måste bo med henne). Bäst att passa på liksom! 

Det verkar nämligen inte vara så att hon är som hon brukade vara, utan hon har snarare gått över till en farmorvariant på senilskalan 10 då hon börjat kasta ut sina trosor genom fönstret. En annan favoritsyssla är att sätta på kranarna och låta det strila, eller att slå på gasspisen.... och äta praliner. Hon ska dessutom vara ganska elak och egocentrisk, men hey, who's to blame? - när man är 98 kanske man kan få bete sig lite?

Min farmor är annars en ganska spännande människa. Som jag har förstått det så lämnade hon Ungern och min också ganska elaka farfar för en cigarillrökande ny farbror, som sålde sockervadd på tivolin runt om i Frankrike. Han hette Fritzi och kunde dricka hyperstarkt peperonispad direkt ur burken utan att göra en min.
Han dog 1976, men minnet av honom och hans plåtmage ska gå till historen.

Hon är den enda människan förutom Lill-Babs som obehindrat kan gå dygnet runt i platåskor, och hennes är gjorda av kork. Hon har samlat på sig en ofattbar mängd parfym och crèmeprover från de franska butikerna i St Etienne. Ett ganska galet samlande på tvålflingor och plastkassar finns också med i bilden. Jag vet inte om det räckte med en container när de tömde hennes lägenhet inför flytten tillbaka till Ungern. 

Hon har nästan aldrig varit hos en frisör utan ringlat upp sitt hår till en stor svart hög. En skogaholmslimpa hade lätt fått plats i burret utan att det skulle synts.

Hon har också alltid haft läppstift på sig, trots att hon inte kunnat se så har munnen målats, därav har det suttit lite överallt så länge jag kan minnas. Glasögon har hon inte velat ha eftersom det "fått henne att se gammal ut." Denna kvinna har dessutom, ända tills för ett par år sedan, betalt fullt pris för att åka buss - inte en chans att busschauffören skulle få veta att hon är pensionär! Om någon frågat efter hennes ålder har hon svarat så falskt att det skulle inneburit att hon fött Pappa när hon var 12. Hon är den enda människan jag vet som tyckt att "Andersson" är ett exotiskt och elegant efternamn.

En mycket märklig kvinna alltså. Jag befarar att jag kommer bli likadan.

Idag när en person frågade hur gammal jag var sa jag 32, fast jag vet att jag blir 34 i januari.

Det är de där generna.

Här sitter läppstiftet relativt rätt.


Mannen gör ett klipp?
Den här hade Mannen satt på kylskåpsdörren idag:...det känns som om han antingen pikar mig på punkt 1, vill läxa upp på punkt 3 eller enbart egentligen vill flagga för punkt 4. Jag har inte bestämt mig hur jag ska tolka det ännu.

Va fan ä dä för föredöme rå?!?
Jo i lördags.

Julfesten.

Mannens jobb bjöd på julbord på Tranås statt. Somliga var överförfriskade till tusen, och ni vet ju hur det är....att det är från barn, idioter och fulla som man får höra sanningen.

Jag står ute med Mannen och några andra och sträcker fram handen för att ta en cigarett. Min handled blottas där jag är tatuerad. Någon fnyser föraktfullt: "tatuerad och jobbar i kyrkan"! Sedan sätter det igång, hur kunde jag dessutom stå här och röka?!? Anklagelserna kommer från en person som jag misstänker inte direkt sträckläst varken Bibeln eller någon annan religiös text. Än mindre är någon stammis på gudstjänsterna.

Jag kunde inte annat än försvara mig.

Personen i fråga ligger nu i gipsvagga. (Nej såklart inte, det hela reddes till slut ut på ett mycket bra sätt.)

Hur kommer det sig att det finns folk som VET hur man ska vara när man jobbar i kyrkan?

Jag borde ha stram knut i nacken, säga järnvägar när jag blir förbannad och endast konsumera vin vid nattvardsgång? Är det så vi ska vara vi kyrkoarbetare, är det så vi minskar klyftan mellan församlingens medlemmar och kyrkans tröskel, att vi inte visar oss som de vi är? - Inga laster, inga svagheter, utan en ren änglaavbild?

VEM kan då jobba i kyrkan? 

Jag frågar mig också så här efteråt om en lärare, fritidsledare eller varför inte en tonårsmorsa skulle bli lika hårt dömd för sin tatuering eller cigg i mungipan? 

Varför är det oftast de som sällan eller aldrig går i kyrkan som dömer oss hårdast?

Jag sitter här och kommer på svaret själv, det är ungefär som att det oftast är de mest korkade som är mest främlingsfientliga. Okunskap alltså.


Rätt virke för kyrkan?

Den goda tålmodiga mamman, del 1 årgång 2

Japp nu är hon tillbaka igen!!!